Traditionen und Bräuche


Hier ist ein Artikel über die Traditionen und Bräuche in die Schweiz. Sie können hier sehr viel lesen über verschiedene Traditionen und Bräuche in die Schweiz.

Volksgebruiken het hele jaar door
In Zwitserland vindt een groot aantal evenementen op vaste data plaats. Afhankelijk van het jaargetijde en de regio worden de feesten zeer verschillend gevierd. Deels kijken ze op een lange traditie terug en voor een deel zijn ze pas in de moderne tijd ontstaan. Omdat er voor boeren in de winter minder te doen was dan in de overige jaargetijden, concentreerden de feestelijkheden en gebruiken zich met name in deze wintertijd. Tot op heden staat het uitdrijven van de winter maar ook van boze geesten en demonen op het programma, een traditie, die in allerlei carnavals- en eindejaarsgebruiken uitmondt.

Kerstgebruiken
In het jaar 325 werd de geboorte van Christus op 25 december vastgelegd. Met deze in de buurt van de winterzonnewende gelegen datum moesten de heidense feesten in de midwintertijd in de schaduw gesteld worden. Het aanvankelijk puur kerkelijke kerstfeest ontwikkelde zich langzamerhand tot familiefeest met de kerstmaaltijd als hoogtepunt. De traditionele pakjesavond en de kerstboom verspreide zich pas in de 20ste eeuw van de stedelijke centra naar de dorpen. Liederen en instrumentale muziek zijn de belangrijke elementen van het kerstgebruik geworden. Naast de huismuziek zijn er concerten in de kerk en zingende jeugdkoren.

Gebruiken rond de jaarwisseling
Op oudejaarsavond knallen niet alleen de kurken. Het einde van het jaar wordt op veel plaatsen met luidruchtige optochten, daverend vuurwerk, trommelen, bellen, knallende zwepen en vermomde figuren gevierd. Op die manier moeten volgens oude traditie in de oudejaarsnacht kwade demonen en geesten op afstand gehouden worden. De manier waarop dat uitgevoerd wordt, verschilt sterk van regio tot regio.

Gebruikten in de zomer
Enkele van de volksfeesten in de zomer zijn: Op 1 augustus, dan vieren de Zwitsers een van de weinige feestdagen die niet alleen maar een regionaal karakter hebben - een echte zeldzaamheid dus: de nationale feestdag. Overal in het land worden daarbij toespraken gehouden, met vlaggen gezwaaid, vuurwerk aangestoken en vrolijke feesten gevierd. In de zomermaanden worden ook enkele zeer amusante feesten gerekend: de Walliser koeiengevechten, het schaapherdersfeest op de Gemmi, dat met dansen en jodelen wordt gevierd. of de Marché-Concours in Saignelégier, een springwedstrijd met Freiburger paarden en een indrukwekkende optocht. Vanaf midden augustus vinden in het gebied rond het Meer van Genève de steeds geliefder wordende midzomerfeesten plaats Op het programma staan kerkdiensten, herdersconcerten, volksdansen, schoonheidswedstrijden voor koeien en fakkeloptochten. Ook worstelfeesten, bergworstelfeesten, klederdracht- en jodelfeesten, waarop ook alpenhoornklanken en Zwitserse volksmuziek te horen is, worden in de zomermaanden gevierd. Tot groot genoegen van toeristen of toevallig passerende wandelaars.

Gebruikten in de herfst
De herfst is traditioneel de tijd van oogsten en van dank. In de herfst verkocht men vroeger vee en gevogelte en betaalde de medewerkers de lonen voor de in de zomer verrichte diensten. Er was gelegenheid op allerlei markten met café-restaurants, dansevenementen, kermistenten en nog veel meer. Veel van deze tradities in de herfst hebben tot op heden hun marktkarakter behouden.

Kunstnijverheid en handwerk
Al 500 jaar heeft de goede reputatie van de Zwitserse uurwerkindustrie gevormd. Tegenwoordig is 95% van de Zwitserse uurwerken bestemd voor de export en heeft de uurwerkindustrie. Ook het textiele handwerk heeft een bewogen geschiedenis achter zich. Terwijl enkele sectoren dankzij de modernste techniek wereldwijd de aandacht trekken, leidt de ooit zo begeerde, textiele sierkunst een 'leven in de marge'.

Muzikale zaken
Of er nu wel of geen dansgelegenheid is, in de Zwitserse volksmuziek wordt vooral dansmuziek gespeeld.

De volksmuziek van de alpenstreek is eeuwenlang doorgegeven van generatie op generatie. Als typisch Zwitsers gelden de alpenhoorn, oorspronkelijk een muziek- en signaalinstrument van de herders, evenals de vele jodelkoren, die zich sinds de 19e eeuw gevormd hebben. In praktisch elk dorp is er minstens een koor of blaaskapel.


De alpenhoorn
Alpenhoorns zijn traditionele blaasinstrumenten van hout. De alpenhoorn wordt in Zwitserland voor het eerst officieel vermeld in het midden van de 16e eeuw. De alpenhoorn was lange tijd een werktuig van de herders. Hij diende ertoe, om de koeien van de weide naar de stal te roepen, wanneer het tijd was om te melken. Het alpenhoornblazen in de avond is ook een traditioneel thema in de kunst. Dit spel diende als avondgebed. Maar de belangrijkste functie van de alpenhoorn was de communicatie met de alpenherders van de naburige Alpen en met de mensen onder in het dal.